Rola warzyw i owoców w codziennej diecie

owoce

Owoce i warzywa, czyli bogactwo witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim podstawa codziennej diety. Co w nich znajdziesz? Potas, cynk, magnez, fluor, witaminy, flawonoidy, garbniki, antocjany, kwas foliowy, pierwiastki zasadowe, lipoken. Według ogólnoświatowych zaleceń lekarzy codzienna dieta człowieka powinna składać się z sowitej porcji warzyw i owoców. Dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, niezbędne do funkcjonowania organizmu, pokryje 500 g produktów, podzielonych na 5 porcji. Jakie korzyści niesie za sobą codzienna porcja warzyw i owoców? Dlaczego na stałe powinny zagościć w naszym jadłospisie i jaką skrywają w sobie moc?

5 porcji bliżej zdrowia

Podstawę zbilansowanej i wartościowej diety każdego człowieka powinny stanowić owoce i warzywa. Dlaczego? Są naturalnym paliwem i budulcem wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie. 5 porcji warzyw i owoców to 5 kroków do zdrowia: siły, odporności, wydolności i lepszego samopoczucia.
Warzywa i owoce to nieocenione naturalne, a przy tym pyszne wsparcie:

  • chronią przed nowotworami,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu,
  • wzmacniają odporność i działanie organów,
  • wspierają procesy regeneracyjne i naprawcze organizmu,
  • minimalizują ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób cywilizacyjnych (miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia, otyłości),
  • utrzymują prawidłową masę ciała,
  • wspomagają działanie poszczególnych układów organizmu (pokarmowego, trawiennego, nerwowego, krwiotwórczego),
  • tworzą część budulcową kości,
  • wspierają i budują komórki mózgowe,
  • działają przeciwgrzybiczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo,
  • wspierają prawidłowy rozwój płodu,
  • pomagają w utrzymaniu koncentracji, sprawnym myśleniu i przyswajaniu wiedzy.

Każda z porcji warzyw i owoców to dawka, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wspomagających jego podstawową funkcjonalność. Nie tylko go wspierają, ale też chronią, budując odporność.

owocowy koszyk

Jak prawidłowo jeść warzywa i owoce?

Najlepiej w postaci surowej. Doskonałą i również zdrową alternatywą będą warzywa gotowane na parze lub lekko duszone. Poza sezonem warto sięgnąć po mrożonki i kiszonki. Czego natomiast unikać? Warzyw smażonych, podanych z ciężkimi sosami i panierkami, które w wyniku obróbki tracą swoje właściwości. Zadbaj o to, by każdą z porcji tworzyły warzywa i owoce w różnych kolorach. Najczęściej sięgaj po te zielone, gdyż skrywają w sobie najwięcej witamin.

Warzywa i owoce w diecie sportowca

Dieta sportowca to zrównoważony bilans czerpiący z produktów dokładnie to, co w nich najbardziej wartościowe. W przypadku osób aktywnych fizycznie bardzo ważne jest, zachowanie prawidłowych proporcji pomiędzy warzywami a owocami. Te pierwsze zawierają przede wszystkim mniej cukru, dlatego to one powinny być podstawą odżywiania. Właściwa dzienna porcja składa się więc z ¾ warzyw i ¼ owoców. Surowe produkty lub te poddane minimalnej obróbce termicznej są źródłem niezbędnego w życiu sportowca źródła: błonnika, białka roślinnego i wartościowych węglowodanów. Odgrywają przede wszystkim istotną rolę w rozwoju mięśni i zapewniają im przewodnictwo nerwowe.

Warzywa i owoce w codziennej diecie dziecka

Owoce w świecie dziecka to naturalny i pyszny zamiennik słodyczy, po które z przyjemnością sięgają małe łakomczuchy. Dlaczego nie może ich zabraknąć w codziennym jadłospisie? Zarówno owoce, jak i warzywa dostarczają organizmowi składników, które niezbędne są do rozwoju, a których sam organizm nie jest w stanie wytworzyć. Swoją rolę odgrywają szczególnie w okresie wzrostu i rozwoju intelektualnego. Wzmacniają i budują odporność dziecka, wspomagają jego układ pokarmowy i trawienny, a co najważniejsze dla małego organizmu, neutralizują substancje toksyczne w jelitach. Porcja warzyw i owoców jest niezbędnym składnikiem budulcowym poszczególnych czynności: wzroku, słuchu, funkcji motorycznych, myślenia i koncentracji. I najważniejsze – chronią przed otyłością i minimalizują ryzyko rozwoju cukrzycy w życiu dorosłym.