Kuchnia – serce domu

Podobno można podzielić ludzi na dwie grupy: pierwsza to ci, którzy przyjmują gości w salonie – gdzie wszystko jest odkurzone i eleganckie, akcesoria leżą na miejscu, na parapecie są kwiaty, a na stole stylowy obrus. W drugiej grupie znajdują się osoby, które przyjmują gości w kuchni, wpuszczając ich tym samym do swojego życia, a nie tylko do wymuskanego pokoju pełnego pozorów.

Kuchenne centrum domu

W kuchni zazwyczaj koncentruje się rodzinne życie. Nawet jeśli mieszkasz z obcymi ludźmi, mijacie się właśnie w kuchni. Gotowanie z kimś lub dla kogoś może stać się okazją, by lepiej się poznać. A jeśli gotujesz z przyjaciółmi – tym lepiej. Dobrzy przyjaciele zawsze będą zadowoleni z końcowego efektu – najlepsi przyjaciele bezlitośnie wypomną wszystkie braki, ale potem spałaszują przypalone ciastka do ostatniego okruszka.

białystolik

Niektórzy złośliwie twierdzą, że kuchnia to miejsce kobiety. Nie trzeba się z tym zgadzać, choć prawdą jest, że to kobiety spędzają w niej najwięcej czasu. Dopóki to ich hobby czy nawet pasja, wszystko jest w porządku. Co jeśli jednak obowiązki rodzinne rzeczywiście zamykają w kuchni?

Jeśli spędzanie czasu w kuchni jest dla ciebie tylko przykrą koniecznością albo gorszą alternatywą wobec zamówienia chińszczyzny, zastanów się, co tak bardzo cię razi. Może nie lubisz gotować, a może – nie lubisz swojej kuchni? Drobne zmiany w wystroju wnętrza mogą zdziałać cuda. O ileż przyjemniej gotuje się w zadbanej, czystej kuchni, niż w zagraconym i źle wietrzonym składziku garnków! Polecamy zwłaszcza białe kuchnie w których każdy odkryje przyjemność gotowania.

Niechęć „do garnków”

Wiele osób zarzeka się, że nie cierpi spędzać czasu w kuchni, a gotowanie to dla nich udręka. Często takimi argumentami zakrywamy brak umiejętności w tym względzie. Każdy kiedyś spróbował coś ugotować i boleśnie się rozczarował efektami. Może nawet usłyszał jakieś przykre słowa – że „za słone” albo że „tyle składników zmarnowane”, bo wszystko było do wyrzucenia.

biała kuchnia

Wiele potraw nie wymaga wielkiego
nakładu sił i środków.

Takich sytuacji nie uniknie nikt – na pewno nawet Gordon Ramsay czy Michel Moran mieli podobne kuchenne wpadki. Warto zacząć od prostych przepisów, które nie mają w liście składników 10-20 trudno osiągalnych produktów. Na początek sukcesem mogą okazać się naleśniki, szarlotka, babka – albo kurczak z rękawa w aromatycznych ziołach. Warto korzystać z takich sztuczek jak ciasto z pudełka albo gotowe panierki czy przyprawy. Jedyne wymagane umiejętności to włączenie miksera i przelanie gotowego ciasta do formy. Z tym każdy sobie poradzi! A z czasem przyjdzie pora na bardziej skomplikowane przepisy…