Sprzątanie domu to ważna czynność – podnosi poziom estetyki oraz przede wszystkim naszego komfortu. Do od lokatorów zależy jak czysty będzie dom. Warto zabrać się do tego za każdym razem, gdy zauważymy, że brud pojawił się w domu w zdecydowanej zbyt dużej ilości. Do najważniejszych miejsc, które należy sprzątać regularnie z pewnością zaliczymy toaletę oraz kuchnię. W obu miejscach spędzamy sporo czasu, natomiast w kuchni dodatkowo przygotowujemy jedzenie, dlatego tam powinniśmy zadbać o dodatkową czystość, aby do naszych potraw nie mogły dostać się bakterie lub zarazki. Zobaczcie od czego należy zacząć.
Mycie naczyń – od tego należy zacząć sprzątanie
Mycie naczyń naturalnie może powierzyć zmywarce, ale jeśli takowej nie posiadamy, będziemy musieli umyć je ręcznie. Warto zrobić to na początku, aby nie nachlapać pianą lub samą wodą na już raz umyte miejsca. Jeśli myjemy naczynia ręcznie zacznijmy od tego co jest najmniej tłuste a na koniec zostawmy brudne patelnie oraz garnki. Dzięki temu gąbka nie nasiąknie tłuszczem, a woda w której myjemy naczynia nie będzie pełna brudu. Naturalnie może myć pod wodą bieżącą ale nie należy to do rozwiązań oszczędnych.
Posiadacie piekarnik oraz mikrofalówkę? Umyjcie je
W tych miejscach zbira się sporo zarazków. Stopiony, ser, ciasto, sosy oraz inne potrawy, które rozbryzgują się wewnątrz piekarnia oraz mikrofalówki należy regularnie czyścić. Im rzadziej czyścimy te miejsca, tym niestety będzie nam trudniej – zwłaszcza z piekarnikiem. Dlaczego? Gdyż przez długi czas użytkowania mógł mocno nasiąknąć spalonym tłuszczem, który będzie wymagał dużo naszej pracy, ciepłej wody, a także dobrego detergentu, który poradzi sobie z mocnym zabrudzeniem. W przypadku mikrofalówki do czyszczenia możemy użyć sosu winegre, soku z cytryny i wody, płynu do mycia naczyń lub płynu do mycia okien. Wystarczy wlać je do małej płaskiej miseczki, włożyć ją do środka, po czym na kilka minut włączyć mikrofalówkę – mówi nam Ania z firmy Błysk Sprzątanie. Po tym czasie zabrudzenia zejdą ze ścianek wewnętrznych o wiele szybciej.
Zadbaj o porządek na półkach
Warto zająć się także naszym pożywieniem. Przez nieumiejętne oraz nieprzemyślane ułożenie pojemników z jedzeniem na półkach marnujemy miejsce, a także dezorganizujemy nasze gotowanie. Jeśli poprawimy te elementy będziemy mogli szybciej znaleźć, to czego potrzebujemy, dodatkowo zaoszczędzimy miejsce i ułożymy wszystko według kategorii. Osobno należy gromadzić przyprawy, osobno mąkę, cukier, osobno ryż, kaszę i makaron. Warto zrobić też półkę na innego rodzaju pożywienie jak płatki śniadaniowe. Jeśli macie taką możliwość, warto włożyć pożywienie do osobnych pojemników oraz opakowań, a następnie je podpisać – łatwiej będzie w przyszłości się do nich dostać. Zamiast wysypywać zioła z torebek możemy je przesypać do małych słoiczków.