Właściwości białej herbaty

biała herbata

Ilość dostępnych obecnie w sklepach herbat jest naprawdę duża, a każda z nich ma inny aromat i przypisywane jej są określone właściwości. Jednym z najbardziej wyróżniających się rodzajów herbaty jest biała herbata, która pochodzi z Chin i jest najmniej przetworzoną znaną herbatą. Jest bardzo delikatna i zawiera wiele właściwości. Jakich? W tym artykule poznasz charakterystykę białej herbaty – kiedy warto ją pić, dla kogo jest polecana oraz wiele więcej.

Biała herbata na zdrowie

Warto wiedzieć, że biała herbata ma pozytywny wpływ na zdrowie i to z wielu względów. Po pierwsze, zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu. Jej substancje działają także przeciw potencjalnemu nowotworowi oraz działają zapobiegawczo – chronią, na przykład, środowisko jamy ustnej przed rozprzestrzenianiem się bakterii oraz cały organizm przed atakiem wirusów. Biała herbata wpływa także na poprawę poziomu cholesterolu, dzięki czemu również serce jest mniej narażone na powikłania zdrowotne. Spowalnia ona także proces starzenia się. Co ciekawe, biała herbata może być także lekiem podczas przeziębienia czy grypy.

Właściwości białej herbaty

Spośród wszystkich gatunków herbat, to właśnie biała herbata ma jedną z największych zawartości kofeiny, dzięki czemu jest napojem pobudzającym. Z tego powodu nie jest jednak zalecana, na przykład, kobietom w ciąży.
Jeśli chodzi o przyrządzanie białej herbaty, najlepiej jest wykorzystywać listki zamiast torebek, ponieważ to one zawierają pełnowartościowe, zdrowe składniki. Jest tak dzięki temu, że herbata ta jest jedynie minimalnie przetworzona. Kolor białej herbaty jest bardzo delikatny tak jak jej smak.
Aby zaparzyć ten rodzaj herbaty, należy wsypać do kubka jedną łyżeczkę liści, a następnie zalać je wodą w temperaturze ok. 80˚C. Herbata zaparza się przez kilka minut, standardowo od 2-5 minut, niezależnie od ilości liści, które są wsypywane. Co ciekawe, białą herbatę można zaparzyć nawet kilka razy i z każdym kolejnym podejściem jej właściwości nadal będą wydobywane.

Rodzaje białej herbaty

  • Bai Hao Yin Zhen to jeden z najpopularniejszych gatunków białej herbaty. Pączki jej liści mają srebrną barwę i są zrywane we wczesnym okresie wzrostu. Kiedy zostaną zerwane, są suszone i jednocześnie więdną, a wszystko odbywa się całkowicie naturalnie. To właśnie dzięki temu, że zaparzane są pączki, biała herbata jest tak pełna dodatnich właściwości.
  • Pai Mu Tan to delikatna, tradycyjna herbata, którą pije się zazwyczaj po posiłkach. Działa ona przeciw nowotworom i wspomaga poprawne trawienie. Jej liście charakteryzują się różnymi odcieniami zieleni oraz srebrnymi tipsami.
  • Yin Zhen – w przypadku tej herbaty jej listki są zielone, czasami z elementami żółtego oraz odrobiną srebrnego. Wywar ma kolor zielono-żółty. Ten rodzaj herbaty posiada sporo kofeiny, dlatego jest to napój pobudzający.
  • Shou Mei posiada z kolei listki w kolorze rudo-rdzawym, a w jej skład wchodzą zarówno listki, jak i tipsy oraz łodygi. W przeciwieństwie do większości białych herbat aromat i smak Shou Mei jest znacznie bardziej wyrazisty, co jest wynikiem tego, że jej liście zbierane są później, niż liście pozostałych herbat.
  • Gong Mei jest również zbierana nieco później niż większość herbat białych. Co ciekawe, może być zbierana nawet podczas zbiorów jesiennych. Jej liście mają zielonkawo-szary kolor z drobnymi akcentami barwy srebrnej. Jest to herbata, którą warto pić niezależnie od pory dnia, a jej aromat jest delikatny. Zaparzony wywar ma kolor pomarańczowo-złotawy.